Pallokartta -pikaohje

1. Kirjaudu sähköpostiin jaetuilla seuran tunnuksilla osoitteessa www.palloliitto.fi/pallokartta.
  2. Valitse etusivulta haluttu kohde (= seura), ajankohta (= kausi) ja markkina-alue (= vuosi, jonka aluetta käytetään karttanäkymässä):

3. Valitse tämän jälkeen haluttu teema:

4. Näkymä päivittyy valitun teeman mukaisesti piirtäen seuran ydintoiminta-alueen (mistä vähintään 75 % pelaajista tulee seuraan). Karttanäkymässä näkyy valitun teeman mukainen jakauma ja alla taulukossa tarkempi erottelu lukuina.

Näkymä on dynaaminen eli jos valitsee alhaalta jonkun teeman osa-alueen (esim. ikäluokka), niin karttanäkymä ja taulukko päivittyy valinnan mukaiseksi.

Jos esimerkiksi valitset alla olevan näkymän diagrammista kohtaa ”ikä 7-12”, niin karttanäkymän ja taulukko päivittyvät näyttämään koko väestöjakauman sijaan 7-12 -vuotiaiden tilannetta.

Tarkemmin käyttöohjeita ja tietoa eri teemoista löytyy oikean yläkulman ”OHJE”-linkin takaa:

5. Seuramittarit on uusi näkymä, jossa pääsee tarkastelemaan seurojen muutosta valmiiden laskentojen kautta. Pääset uuteen näkymään valitsemalla alhaalta ”Data”-taulukon sijaan välilehden ”Seuramittarit”:

6. Valitse haluttu tarkasteluväli ja paina ”päivitä valinta”:

7. Ensimmäisellä kerralla lataaminen saattaa kestää hetken, mutta tämän jälkeen aukeaa alla oleva näkymä:

8. Seuramittarit on työkalu, jonka tarkoitus on helpottaa muutosten ymmärtämistä yksinkertaisten laskentojen kautta. Vaikka järjestelmä laskee painotettua ”ranking”-lukua, niin tätä ei käytetä seurojen ”paremmuusjärjestykseen” asettamiseen.

Seuramittarit-näkymään otetaan mielellään palautetta ja kehitysehdotuksia vastaan. Alla määritykset nykyisiin parametreihin:

• id = seuran ID-numero Pelipaikasta
    • seuranimi = seuran nimi virallinen nimi Pelipaikasta
    • pelaajia 2020 = seuran pelipassien määrä valitulta alkukaudelta (esim. 2020)
    • pelaajia 2021 = seuran pelipassien määrä valitulta päättymiskaudelta (esim. 2021)
    • lopettaneita = lopettaneiden pelaajien lukumäärä (= pelaajat, jotka olivat aktiivisia seurassa valitulla alkukaudella, mutta eivät ole enää valitulla päättymiskaudella)
    • aloittaneita = aloittaneiden pelaajien lukumäärä (= pelaajat, jotka eivät olleet aktiivisia seurassa valitulla alkukaudella, mutta ovat nyt aktiivisia valitulla päättymiskaudella)
    • kausia_keskimäärin = keskimääräinen pelaajauran pituus seurassa vuosina (= kuinka monta vuotta ollut sama PalloID aktiivisena ko. seurassa)
    • konversioita = pelaajien lukumäärä, joiden pelaajataso muuttunut harrasteesta amatööriin (= taso ollut valitulla alkukaudella harraste, mutta on nyt valitulla päättymiskaudella amatööri)
    • lopettaneita_osuus = lopettaneiden suhde seuran pelaajamäärään prosentuaalisesti (esim. 0.18 = 18 %)
    • aloittaneita_osuus = aloittaneiden suhde seuran pelaajamäärään prosentuaalisesti (esim. 0.29 = 29 %)
    • konversioita_osuus = konversioiden suhde seuran pelaajamäärään prosentuaalisesti (esim. 0.13 = 13 %)
    • rank = neljän muuttujan perustella laskettu järjestysluku (pienempi luku parempi)
    • rank_lopettaneet = seurat järjestyksessä lopettaneita_osuus mukaisesti (pienempi luku parempi)
    • rank_aloittaneet = seurat järjestyksessä aloittaneita_osuus mukaisesti (pienempi luku parempi)
    • rank_konversiot = seurat järjestyksessä konversioita_osuus mukaisesti (pienempi luku parempi)
    • rank_uran_kesto = seurat järjestyksessä kausia_keskimaarin mukaisesti (pienempi luku parempi)